Wat betekent vrij van Bisphenol A (BPA), ftalaten & PVC?

Artikel 5 van 10

BPA, PVC en Ftalaten

Bisphenol A (BPA), ftalaten en PVC zijn chemische stoffen die worden gebruikt in de productie van kunststof en helaas nog steeds voorkomen in sommige baby en kinderproducten. Omdat kleine kindjes graag op ontdekkingstocht gaan met hun handjes en tandjes en maar al te graag sabbelen op speelgoed, wil je niet dat ze met deze gevaarlijke stoffen in aanraking komen. De kunststof cadeaus die deKleineVogelaar heeft opgenomen, zijn daarom vrij van BPA, ftalaten en PVC.

BPA (Bisphenol A) 

BPA is een chemische stof die vaak wordt gebruikt in hard plastic. Er is nog steeds veel onduidelijkheid over de schadelijke effecten van de stof en onderzoekers spreken elkaar tegen. Mogelijke gezondheidsgevolgen volgens het WECF: hormoon verstorende werking, vruchtbaarheidsprobleem veroorzaker en groter risico op kanker. Vanaf 1 juni 2011 zijn babyflesjes met BPA verboden in de Europese Unie. Vreemd genoeg mogen bijvoorbeeld fopspenen of andere babyproducten met BPA gewoon verkocht worden, terwijl in Canada de stof wordt betiteld als giftig. Ons advies is om altijd goed te letten op de verpakking. 
 

Ftalaten (weekmakers)

Ftalaten (phtalaten)zijn weekmakers. Weekmakers zijn stoffen die gebruikt worden om kunststoffen als PVC (Polyvinylchloride, code 3) elastisch maken. Ftalaten komen het meest voor in zacht plastic zoals kunststof speelgoed en zeker is dat deze weekmakers allergieën kunnen veroorzaken. Daarnaast wordt er vermoed dat deze een hormoon verstorende werking hebben en schade kunnen toebrengen aan nieren, lever en voorplantingsorganen. Gevaarlijke weekmakers mogen niet meer in bijtringen verwerkt worden, maar nog wel in speelgoed.
De productie van PVC is ook een aanslag op het milieu. Per jaar komen er duizenden kilo’s lood en kwik vrij.

Er is nog veel onduidelijkheid over de schadelijke stoffen in speelgoed. Wetenschappers, artsen, speelgoedfabrikanten en beleidsmakers liggen bijvoorbeeld op het gebied schadelijke effecten voor de gezondheid, ‘acceptabele’ hoeveelheden chemische stoffen, onderzoek, normen en beleid, zeker niet altijd op één lijn. Daarom vinden wij het erg belangrijkdat ons servies van Pure Kids en speelgoed vrij is van BPA, Ftalaten en PVC. Het kindje staat bij ons altijd centraal. Het speelgoed van o.a Sophie de giraf, Oli & Carol, Franck & Fischer, Apple Park en Plan Toys kun je daarom met een gerust hart shoppen bij deKleineVogelaar. 

© 2012 - 2024 deKleineVogelaar.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel